Kombiwar

Jaki kombiwar wybrać i kupić
Jaki kombiwar wybrać i kupić do swojej kuchni?
Prawdopodobnie wszyscy pamiętają stary, dobry prodiż – element wyposażenia niemal każdej PRL-owskiej kuchni. Choć i teraz nie brakuje nowych modeli (i ich właścicieli), to jego następca, kombiwar (lub opiekacz czy kuchenka halogenowa jak kto woli), pozostawia go daleko w tyle. Zobacz, czym Cię zaskoczy to nowoczesne urządzenie.

Ale zacznijmy od początku czyli jaki kombiwar wybrać:

  1. Co to jest i jak działa kombiwar?
  2. Jaki kombiwar wybrać i kupić?
  3. RANKING kombiwarów
  4. Funkcje kombiwaru
  5. Jak gotować w kombiwarze?
  6. Gotowanie w kombiwarze przepisy
  7. Pojemność kombiwara halogenowego
  8. Kombiwar Halogen Oven
  9. Cena kombiwarów

Co to jest kombiwar i jak działa?

Kombiwar (kuchenka halogenowa, piecyk halogenowy, opiekacz czy kombiwar halogenowy) to urządzenie elektryczne składające się ze szklanej, żaroodpornej misy i pokrywy, która mieści w sobie grzałkę halogenową i wentylator. Grzałka produkuje ciepło, a wentylator rozprowadza ciepłe powietrze wewnątrz misy. W ten sposób w misie tworzy się termoobieg. Czas pracy i temperaturę reguluje się przy pomocy minutnika i termostatu, które znajdują się na pokrywie. Okrągły kształt misy kombiwaru i jego szczelność sprawiają, że obróbka termiczna jest tu bardzo efektywna. Przyrządzane w nim produkty zachowują natomiast zarówno wartości odżywcze, jak i smak.

Spróbujmy teraz zastanowić się…

Jaki kombiwar halogenowy wybrać i kupić?

Odpowiedź na to pytanie wiąże się z ustaleniem, do czego najczęściej będzie nam potrzebna kuchenka halogenowa. Jeśli przede wszystkim będziemy w niej gotować, smażyć, grillować i piec, warto wybrać model z zakresem temperatur 65 – 250ºC. Jeśli natomiast będziemy potrzebować jej do odświeżania pieczywa, podgrzewania czy rozmrażania, wybierzmy model z zakresem temperatury od 0 – 250ºC. Cena nie powinna się znacząco różnić.

Ranking najlepszych kombiwarów

Funkcje kombiwaru

Przygotujcie się na długi rozdział. To urządzenie potrafi naprawdę wiele!

  1. Kombiwar rozmraża i piecze zamrożone produkty (wystarczy wówczas ustawić temperaturę o 20 ºC niższą niż ta, którą sugeruje producent mrożonki, a czas pieczenia skrócić o około połowę).
  2. Podgrzewa bez użycia tłuszczu.
  3. Gotuje na parze – warto sprawdzić, czy do wybranego zestawu jest dołączona specjalna tacka.
  4. Piecze (również bez użycia tłuszczu).
  5. Grilluje.
  6. Opieka pieczywo.
  7. Robi grzanki.
  8. Gotuje jajka.

Czy to nie brzmi obiecująco? To niewielkie urządzenie łączy w sobie funkcje piekarnika, prodiża elektrycznego, kuchenki mikrofalowej, opiekacza, jajowaru, parowaru i grilla… uff.

Zobaczmy więc teraz…

Jak gotować w kombiwarze?

Przyrządzanie i gotowanie potraw w piecyku halogenowym jest bardzo proste. Wystarczy ułożyć produkty w misie, pozostawiając nieco miejsca od ścianki naczynia, by zapewnić swobodny obieg powietrza. Następnie ustawiamy czas i temperaturę zgodnie z instrukcją załączoną przez producenta.

Tu się zatrzymajmy.

Co to jest kombiwar i jak działa
Co to jest kombiwar i jak działa? Zobacz jak gotować ciasta, ziemniaki, kurczaki i inne dania w kombiwarze.

Z biegiem czasu użytkownicy nabierają wprawy w obsłudze kombiwaru i potrafią sami ocenić, jakie parametry należy ustawić. Początkującym użytkownikom jednak zalecamy najpierw wypróbowanie kilku gotowych przepisów, które znajdziecie w książkach kulinarnych z gotowymi przepisami na kombiwary:

Jak i co gotować w kombiwarze halogenowym? Zobaczmy:

Gotowanie w kombiwarze > Przepisy

Choć producenci najczęściej załączają książkę z przepisami do kombiwaru, wraz z nabraniem wprawy w jego obsłudze, warto poszukać też przepisów w księgarniach i oczywiście w Internecie. W opiekaczu halogenowym można przyrządzać różnego rodzaju mięsa, ryby, ziemniaki (frytki!), a także piec ciasta.

Jak długo trwa przyrządzanie tych pyszności?

Czas przyrządzania posiłków

Całego kurczaka przyrządzimy już w 35 – 40 minut. Tyle samo poczekamy na średnio wypieczony stek wołowy. Ciasto będzie gotowe już po 20 – 25 minutach. Mrożoną pizzę upieczemy w 9 minut, a pieczone ziemniaki można podawać na stół po 20 – 35 minutach. Obróbka termiczna ryb potrwa 7 – 10 minut, a małży – od 3 do 5 minut.

Pojemność kuchenki halogenowej

Kombiwary można spotkać w pojemnościach od 11 do 19 litrów. Sprytnym rozwiązaniem jest wyposażenie urządzenia w tak zwany pierścień montowany od góry. Dzięki niemu możemy zyskać nawet 7 litrów więcej pojemności!

Jak gotować w kombiwarze halogenowym
Jak gotować w kombiwarze halogenowym

Producenci i cena kombiwarów

Dobre opinie mają tacy producenci kombiwarów jak MPM, Tefal, Botti, Philips, Zelmer, Adler, Optimum czy Sencor. Dużą popularnością cieszy się również kuchenka halogenowa prezentowana w sklepie internetowym lub w telezakupach Mango (Kombiwar Halogen Oven). Cena kombiwaru to wydatek od 130 do 200 złotych.

Nadal wahasz się, jaki (i czy w ogóle) kupić kombiwar? W podjęciu decyzji być może pomogą Ci nasze rankingi produktów! Zawierają modele, które uznawane są za użytkowników za najlepsze, a przy tym pozwalają na szybkie i łatwe porównanie aktualnych cen w poszczególnych sklepach intenetowych.

Sprawdź inne opinie i ceny:

2 opinie
  1. Kreska 8 months ago
    Reply

    Zastanawiam się, czy kupić parowar czy kombiwar. Dużo potraw gotujemy na parze, ale z drugiej strony, skoro halogen ma tyle jeszcze dodatkowych funkcji… Czy ktoś mógłby się podzielić opinią, co lepiej wybrac?

  2. Marta 6 months ago
    Reply

    Jaki kombiwar halogenowy czy zwykły? czy parowar? doradźcie plisss!!!

Dodaj opinię

Your email address will not be published.