Najostrzejsza papryka na świecie

Ostra kuchnia - Najostrzejsza papryka świata
Ostra kuchnia – Najostrzejsza papryka świata
Niektóre z nich są tak ostre, że można je dotknąć tylko w rękawiczkach. Ich działanie jest tak silne, że stosowane są do produkcji gazów pieprzowych. Aby pozbyć się pikantnego smaku, trzeba byłoby rozcieńczyć je w wodzie niekiedy nawet w proporcji 1 : 2 000 000!

Poznajcie najostrzejsze papryczki świata:

  1. Czym jest kapsaicyna?
  2. Skala Scoville’a
  3. Wykorzystanie ostrej papryki
  4. RANKING najostrzejszych papryk świata!
  5. Bhut Jolokia Chocolate
  6. Dorset Naga
  7. 7 Pot Chilli
  8. Gibraltar
  9. Infinity Chili
  10. Pot Jonah
  11. Naga Viper
  12. Trinidad Scorpion Butch T
  13. Trinidad Moruga Scorpion
  14. Carolina Reaper
  15. Gdzie kupić ostrą paprykę?

Co nadaje ostry smak papryczkom?

Papryczki zawdzięczają swój ostry smak substancji o nazwie kapsaicyna. Jej ilość, a zarazem ostrość w danej substancji mierzona jest w oparciu o skalę Scoville’a (SHU). Jednostka ostrości dla czystej kapsaicyny wynosi 15 000 000 – 16 000 000 SHU. Oznacza to, że aby pozbyć się jej ostrego smaku, trzeba rozpuścić ją w wodzie w stosunku 1: 15 – 16 000 000. Już 1 – 2 mg kapsaicyny w kilogramie żywności nadaje jej silny, pikantny smak. Dla porównania, czarny pieprz ma 100 – 500 SHU.

Jak dokładna jest skala Scoville’a?

Poziom ostrości danego produktu można uważać za orientacyjny, ponieważ w obrębie jednego gatunku papryczki mogą również różnić się skalą ostrości smaku. Dlatego też zestawienia papryczek pod względem ich ostrości mogą się między sobą nieznacznie różnić.

Ostra kuchnia czy czysta kapsaicyna i skala ostrości scoville'a
Ostra kuchnia czyli czysta kapsaicyna i skala ostrości scoville’a

Ostre papryczki – nie tylko do jedzenia

Najostrzejsze, pikantne papryczki mogą być wykorzystywane w różnych celach, nie tylko kulinarnych. Na przykład:

  • Do łagodzenia niestrawności,
  • Do łagodzenia bólu, w formie okładów,
  • Jako środek przyspieszający metabolizm, a co za tym idzie, przyspieszający utratę wagi,
  • Do produkcji gazu pieprzowego stosowanego w środkach do samoobrony (także na niedźwiedzie!),
  • Do produkcji pestycydów,
  • Jako odstraszacz zwierząt,
  • Do dekoracji.

Oto ranking 10 najostrzejszych papryczek świata

Ostra kuchnia czyli gratka dla najodważniejszych:

10: Bhut Jolokia Chocolate (800 000 – 1 001 304 SHU)

Roślina ta pochodzi z Indii i znana jest też jako Ghost Chilli. To odmiana rzadko spotykana, a jej nazwa pochodzi nie tylko od zabarwienia skórki, ale także od jej słodkiego smaku. Nie można jednak dać się zwieść jej słodyczy – jest tak samo ostra jak jej czerwona kuzynka, o wartości miliona SHU. Nadaje potrawom takim jak curry czy chutney piekący i palący smak. Stosowana jest też do produkcji broni i jako odstraszacz zwierząt (na przykład słoni).

9: Dorset Naga (923 000 SHU)

Papryczka wyhodowana w Wielkiej Brytanii i tam też uprawiana. Jeszcze w 2006 roku uważana była za najostrzejszą na świecie. Jej owoce mają długość około 4 i szerokość około 2 centymetrów. Mają stożkowaty kształt. Charakteryzuje ją silny owocowy aromat. Stosowana do dań z ryb. Według niektórych osób jest zbyt ostra, by spożywać ją bezpośrednio, dlatego tylko dotyka się nią jedzenia, by nadać mu pikantny smak.

8: 7 Pot Chilli (1 000 000 SHU)

Skąd wzięła się nazwa 7 Pot (7 garnków) Chilli? Uważa się, że jedna szczypta tej papryczki jest w stanie nadać pikantny smak siedmiu garnkom gulaszu. Roślina ta pochodzi z Trinidadu i tam też można ją spotkać jako dodatek do wielu potraw: gulaszów, marynat i sosów.

7: Gibraltar (1 086 844 SHU)

Papryczka Gibraltar, zwana też Spanish Naga, hodowana jest oczywiście w Hiszpanii, choć pierwsze jej okazy powstały w Wielkiej Brytanii. Papryczki Gibraltar uprawia się w sztucznych warunkach. Trzymane są w specjalnych plastikowych tunelach, wewnątrz budynków. Aby uzyskać papryczki o wymaganym stopniu ostrości, rośliny poddaje się działaniu wysokich temperatur.

6: Infinity Chili (1 176 182 SHU)

To kolejna papryczka, która została wyhodowana w sztucznych warunkach. Zajmowała pierwsze miejsce pod względem ostrości jedynie przez dwa tygodnie! Jej skórka jest czerwona i pomarszczona i nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia.

5: Pot Jonah (1 200 000 SHU)

7 Pot Jonah jest dużą rośliną, której owoce są większe niż piłka do golfa. Mają one bardziej owocowy (a jednocześnie ostrzejszy) smak niż papryczki zajmujące miejsce 6. Ich powierzchnia jest guzowata i nierówna i niekiedy zawiera narośla przypominające ogon skorpiona.

4: Naga Viper (1 382 118 SHU)

Oto kolejny wytwór człowieka – hybryda stworzona z trzech odmian ostrych papryczek: Naga Morich, Bhut Jolokia i Trinidad Scorpion. Chcąc zasiać taką roślinę, jej nasiona musimy zakupić u samego twórcy, Geralda Fowlera. Wystarczy zapisać się na listę oczekujących, która zawiera już – bagatela – kilka tysięcy osób.

3: Trinidad Scorpion Butch T (1 463 700 SHU)

Maleńkie, czerwone i… siejące zniszczenie. Kucharze przygotowujący potrawy z jej dodatkiem muszą zakładać do tego celu odzież ochronną na całe ciało oraz – oczywiście – rękawice i maski. Mimo to, jeszcze nawet przez dwa dni po gotowaniu potrawy odczuwają drętwienie w dłoniach.

2: Trinidad Moruga Scorpion (2 000 000 SHU)

Papryczka ta pochodzi z Trinidadu i Tobago i została niedawno odkryta. Mimo, że jej SHU jest nieco mniejsze niż królowej ostrych papryczek, Caroliny Reaper, jej smak jest tak samo ostry i z czasem narasta.

1: Carolina Reaper (2 200 000 SHU)

Nosząca wdzięczną nazwę Carolina Reaper jest oficjalnie najostrzejszą papryczką na świecie, zapisaną w Księdze Guinnessa. Jej owoce mają charakterystyczny, niespotykany u innych gatunków, ogonek. To krzyżówka Pakistani Naga i Red Habanero. Jest nie tylko bardzo pikantna, ale także smaczna.

Jalapeno, habanero, chilli czyli najostrzejsza papryka świata - RANKING!
Jalapeno, habanero, pepperoni, pri piri, chilli to nic… czyli najostrzejsza papryka świata – RANKING!

Porównanie z innymi papryczkami

Powyższa lista zawiera najostrzejsze papryczki świata, które – jak wspomniano – trzeba nie tylko jeść, ale nawet dotykać z najwyższą ostrożnością. Dla porównania, zobaczmy, jaką ostrość mają papryczki uważane za bardzo pikantne, a jednak pozostające daleko w tyle za tymi, które wymieniliśmy:

  1. Papryczka piri piri, Scotch bonnet, habanero – 100 000 – 350 000 SHU,
  2. Papryczka jalapeño, tabasco – 2500 – 8000 SHU,
  3. Papryczka peperoni, pimento – 100 – 500 SHU.

Gdzie kupić najostrzejsze papryczki świata?

Ostre, pikantne papryczki można kupić w sklepach z żywnością orientalną, a także w specjalistycznych sklepach internetowych i tych ze zdrową i ekologiczną żywnością. Osoby pragnące zająć się ich hodowlą mogą też zakupić ich nasiona.

Dajcie znać jakie są Wasze doświadczenia z najostrzejszą papryką na świecie… jesteśmy ciekawi ; )

Sprawdź inne opinie i ceny:

10 opinie
  1. Kaśka Dudek | ButFirstCoffee.pl 8 months ago
    Reply

    Bardzo lubię ostre potrawy, ale na tyle ostre żeby jeszcze czuć smak tej potrawy 😉 Kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych 🙂 Często używam ostrych papryczek, ale na tej najostrzejsze świata chyba bym się nie odważyła. Jeśli chodzi o inne zastosowanie ostrej papryki, to polecam jej JEDZENIE [nie wciąganie;)] przy katarze i zatkanych zatokach – momentalnie odtyka nos 🙂

    • frushi 8 months ago
      Reply

      ostre papryki polecane są także przy… odrobaczaniu organizmu ; ) co do odgrzybiania to nie jestem pewna. Też lubimy ostre potrawy, czasem chyba nawet za ostre 😛

  2. Karolina 8 months ago
    Reply

    Fajnie jakby ktoś napisał na co szkodzi i na co pomaga ostra papryka.. bo podejrzewam, że żołądek raczej nie lubi nadmiernej ostrości ale tak jak pisaliście wyżej ostra papryka pomaga w różnych sytuacjach.

    Dobrze byłoby dodać informacje o tym co łagodzi i neutralizuje ostrą paprykę… bo czasem ktoś przesadzi przy gotowaniu i jest lipa bo nikt nie chce tego jeść więc przydałyby się te informacje. Będzie takie dobre kompendium wiedzy o ostrych paprykach świata.

  3. milek 7 months ago
    Reply

    A jaki jest najostrzejszy sos świata? I czy w ogóle da się to jeść? 😀

  4. Miguella 7 months ago
    Reply

    Hehehe a ja kupiłam nasiona Caroliny Reaper (12 zł za 5 sztuk:P) Zasiałam i czekam:D I nie mogę się doczekać 🙂

    • frushi 7 months ago
      Reply

      będziesz jadła czy chcesz zrobić komuś “żart”? 😛

      • Miguella 6 months ago
        Reply

        Nie, no nie ośmieliłabym się żartować 😀 Mam zamiar zrobić piekielny sos śliwkowy 🙂

  5. Gosia 4 months ago
    Reply

    U mnie króluje Habanero, jedna papryka na litrowy słoik ze słodką czerwoną papryką i idealne zimowe przetwory gotowe, a smak delikatnie mówiąc wyrazisty.

  6. Lena 2 months ago
    Reply

    Ja uwielbiam ostre jedzenie, ale jakoś papryczek wcześniej nie jadłam. Ostatnio zamówiłam naleśniki z papryką Jalapeno i jakież było moje rozczarowanie, gdy posmakowałam – już chyba ostrzejszy jest mój pieprz w kuchni:P Chyba pożałowali;)

  7. Ivan 2 months ago
    Reply

    A peperoncino? Jest bardzo ostra, czy po prostu ostra? ;P

Dodaj opinię

Your email address will not be published.