Słodkie owoce

Czy wiedzieliście, że większość najsłodszych owoców świata można z łatwością kupić nawet w pobliskim sklepiku spożywczym? Wybrani szczęśliwcy mogą mieć ich nawet kilka w przydomowym ogródku czy sadzie. Wbrew pozorom, najwięcej cukru nie zawierają egzotyczne owoce o obcobrzmiących nazwach i nieznanych naszym oczom kształtach. W dodatku, owoce te mają tak wiele dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości, że ich duża zawartość cukru całkowicie schodzi na dalszy plan.

Zobaczcie sami.

Zaczynamy od „najmniej” słodkich:

  1. 10. Mandarynki
  2. 9. Jabłka
  3. 8. Banany
  4. 7. Kaki
  5. 6. Wiśnie
  6. 5. Mango
  7. 4. Granaty
  8. 3. Liczi
  9. 2. Winogrona
  10. 1. Figi

10. Mandarynki (do 10,6% cukru)

To owoce, które mimo dużej zawartości cukru, są mało kaloryczne (53 kalorie w 100 gramach). Są cennym źródłem flawonoidów oraz witaminy C. Dzięki takiej zawartości wykazują silne działanie przeciwutleniające. Odgrywają dużą rolę w procesie syntezy kolagenu i w procesie gojenia się ran. Przeciwdziałają takim chorobom jak nowotwór, artretyzm i choroby neurodegeneracyjne. Ponadto, mandarynki zawierają błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie, który przeciwdziała wchłanianiu cholesterolu w jelitach, a także działa jak delikatny środek przeczyszczający.

9. Jabłka (do 11.7% cukru)

Te niepozorne, chyba najpopularniejsze w Polsce owoce, zawierają mnóstwo witamin i minerałów: witaminy A, B1, 2, B6, C i K oraz mangan, miedź i potas. Stanowią też doskonałe źródło polifenoli i błonnika pokarmowego, które w większości znajdują się w ich skórce.

A oto krótka lista korzyści zdrowotnych, jakie możemy odnieść z jedzenia jabłek:
• Wspomagają utratę wagi i dają uczucie sytości,
• Przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca,
• Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę,
• Działają jak prebiotyki i wspierają pracę „dobrych” bakterii jelitowych,
• Wykazują działanie przeciwnowotworowe,
• Przeciwdziałają astmie,
• Wpływają korzystnie na gęstość kości.

Ranking najsłodszych owoców świata
Ranking najsłodszych owoców świata

8. Banany (do 12,2%)

Kolejny owoc, który można kupić w naszym kraju niemal wszędzie. Jego lista dobroczynnych właściwości jest równie długa, jak jego poprzedników, jabłek i mandarynek. Pomagają w łagodzeniu objawów depresji, dostarczają dużo energii, chronią mięśnie przed skurczami, wpływają korzystnie na stan naszych kości, zmniejszają nasilenie objawów PMS, a także obniżają ciśnienie krwi, chronią przed cukrzycą i otyłością.

To jeszcze nie wszystko:
• Wspierają trawienie,
• Mają działanie prebiotyczne,
• Wpływają regulująco na ruchy jelit,
• Przynoszą ulgę w refluksie i zgadze,
• Łagodzą stan wrzodów żołądkowych.

7. Kaki (do 12,5% cukru)

Kaki to owoc, w którym również znajdziemy całe bogactwo składników odżywczych. Zawiera mangan, witaminy A, C i B6. Jako połączenie dużej ilości wody (która stanowi około 80% jego masy) oraz błonnika stanowi świetny produkt wspierający odchudzanie. Jest też źródłem przeciwutleniaczy i składników fitoodżywczych, które – neutralizując wolne rodniki – przeciwdziałają rozwojowi takich chorób jak nowotwór, katarakta i zwyrodnienie plamki żółtej. Do tego, chroni organizm przed przedwczesnymi oznakami starzenia się.

ZOBACZ TAKŻE:
Słodkie owoce można wykorzystać także w wyciskarce do soków… ->

6. Wiśnie (do 12,8% cukru)

To owoce, które mają niski indeks glikemiczny (22), dzięki czemu – mimo dużej zawartości cukru – stanowią lepszą przekąskę dla diabetyków niż na przykład morele (57), brzoskwinie (42), jagody (40) czy śliwki (39). Ponadto, wiśnie wykazują szereg właściwości, które zachęcają do ich spożywania równie bardzo, jak ich słodki smak:
• Pomagają zasnąć,
• Zmniejszają tłuszcz brzuszny,
• Łagodzą objawy choroby Alzheimera,
• Zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru.

5. Mango (do 13,7% cukru)

Mango to kolejny owoc, który warto spożywać nie tylko dla jego słodkiego smaku. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi. Bogactwo błonnika pokarmowego, pektyn i witaminy C pomaga w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL). Mango może też być stosowane, zarówno wewnętrznie, jak zewnętrznie, w celu poprawy wyglądu skóry – łagodzi wypryski i pomaga oczyścić pory. Jedna szklanka tego owocu zapewnia 25% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę A, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, chroni przed kurzą ślepotą i zapewnia odpowiednie nawilżenie oczu. Mango to także owoc, który wpływa alkalizująco na nasz organizm.

ZOBACZ TAKŻE:
Było coś o słodkich owocach a więc dla odmiany przeczytaj o najostrzejszych paprykach świata… ->

4. Granaty do (13,7% cukru)

Granaty mają również imponującą wartość odżywczą. Zawierają błonnik pokarmowy, białko, witaminy C, E i K, a także kwas foliowy i potas. Jednak składniki, które nadają granatom szczególnego znaczenia, to punikalagina i kwas punikowy. Punikalagina to przeciwutleniacz uważany za 3 razy silniejszy od czerwonego wina i zielonej herbaty. Z kolei kwas punikowy (znany też jako olej z pestek granatu) jest kwasem tłuszczowym, działa przeciwutleniająco, a także chroni przed chorobami sercowo – naczyniowymi i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Jakie jeszcze właściwości wykazuje granat?
• Pomocniczo leczy raka prostaty i raka piersi,
• Obniża ciśnienie krwi,
• Zwalcza artretyzm i ból stawów,
• Wspomaga erekcję,
• Zwalcza infekcje bakteryjne i grzybicze.

3. Liczi (do 15,2% cukru)

Liczi zasługuje na trzecie miejsce na podium nie tylko ze względu na swój słodki smak, ale także dzięki swoim wielu korzystnym dla naszego zdrowia właściwościom. Bogactwo przeciwutleniaczy zapobiega przedwczesnemu starzeniu się naszego organizmu. Składniki liczi chronią też nasze serce, a także wspierają odpowiednie krążenie krwi. Mają działanie lecznicze w przypadku żylaków, hemoroidów i siniaków. Ten niewielki owoc wykazuje też działanie przeciwzapalne. Dzięki zawartości witaminy C wpływa na prawidłową produkcję kolagenu (ważnego dla stanu skóry), karnityny (ważnej dla przekształcania tłuszczu w energię) i katecholamin (odpowiadających za szereg ważnych procesów, w tym działanie układu nerwowego).

2.Winogrona (do 16,3% cukru)

Te smaczne, zawierające duże ilości nie tylko cukru, ale i wody owoce, są jednocześnie źródłem wielu składników odżywczych. Dzięki swoim właściwościom polecane są osobom cierpiącym na różne dolegliwości.

Winogrona wykazują pomocnicze działanie terapeutyczne w następujących problemach zdrowotnych:
• Nowotwór,
• Choroby serca,
• Nadciśnienie tętnicze,
• Cukrzyca,
• Alergie,
• Trądzik,
• Zaparcia.

1. Figi (do 16,3% cukru)

Świeże figi to delikatne owoce, które szybko ulegają procesowi psucia. Dlatego też najczęściej poddawane są suszeniu. Obróbka ta, przeprowadzana na słońcu, czy też w sztucznych warunkach, nie niszczy jednak ich wartości odżywczych, dzięki czemu możemy korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok.

Jakie właściwości mają najsłodsze owoce świata?

Dzięki zawartości potasu figi obniżają ciśnienie krwi. Duża ilość błonnika pokarmowego sprawia, że są dobrym (i przyjemnym) sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Badania wykazały, że chronią przed zachorowaniem na raka piersi w okresie postmenopauzalnym. Składniki zawarte w liściach fig wykazują działanie obniżające poziom insuliny w organizmie. Choć mechanizm działania tych składników nie został jeszcze dokładnie poznany, wiadomo, iż chronią one także przed namnażaniem się niektórych typów komórek nowotworowych. Dzięki bogactwu witamin A, C i E figi przeciwdziałają rozwojowi choroby związanej z wiekiem, zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej.

Koniecznie przeczytaj też o tym jak wybrać i kupić w 2017:

2017

Słodkie owoce opinie na 2017

Dodaj swój komentarz:

Leave a Reply

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.