Parowar, gotowanie na parze

Gotowanie na parze z parowarem
Gotowanie na parze z parowarem
Wykonywanie codziennych obowiązków, praca, pośpiech i stres nie ułatwiają nam zadania jakim jest dbanie o zdrowe posiłki dla siebie i dla bliskich. Dlatego takie urządzenie jak parowar jest najlepszym rozwiązaniem dla osób, które – mimo trudności – chcą zdrowo gotować = gotowanie jedzenia na parze.

Parownik do gotowania na parze, bo tak też nazywany jest ten sprzęt, umożliwia przyrządzenie posiłków o dużej zawartości składników odżywczych i o niskiej zawartości kalorii.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić kilkudaniowy obiad w krótkim czasie, pozostań z nami:

  1. Jak działa parowar?
  2. Jaki parowar wybrać i kupić?
  3. RANKING parowarów
  4. Jak gotować na parze w parowarze?
  5. Co można ugotować w parowarze?
  6. Kaloryczność dań przyrządzanych na parze
  7. Parowar elektryczny czy garnek do gotowania na parze?
  8. Ceny parowarów

Jak działa parowar?

Parowar to urządzenie do gotowania na parze, które składa się z pojemnika na wodę oraz specjalnych tacek (sitek) i kubeczków oraz przykrywki. Podgrzewana w pojemniku woda wytwarza parę, która dociera do produktów ułożonych na sitkach. Mogą być one ułożone jedne na drugich i wówczas zapachy produktów przenikają się. Jeśli ułożone są jednak obok siebie, każdy produkt gotowany jest wtedy osobno. Dodatkowo do parowaru mogą być dołączone specjalne pojemniki na zioła, cytrynę czy inne przyprawy, które podczas parowania nadają pożądany aromat daniom.

Bądźmy szczerzy.. wybór najlepszego parowaru nie jest łatwy, zatem:

Jaki parowar wybrać i kupić?

Parowary dostępne są w opcji do gotowania na kuchence gazowej (tzw. parowar na gaz) lub indukcyjnej, ale także jako urządzenia elektryczne, które wystarczy podłączyć do prądu. Najmniejsze sprzęty tego typu mogą mieć dwa piętra, a największe nawet 6. Można też znaleźć wielofunkcyjne urządzenie z funkcją parowaru dla dzieci. Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się piekarniki parowe czyli te z funkcją gotowania na parze. Tak więc czy wybierzesz opcję “na gaz” czy standardowe, to każde z nich zrewolucjonizuje Twoje nawyki kulinarne.

Ranking parowarów – TOP 10 najpopularniejszych

Jak gotować w parowarze?

Tu mała dygresja.

Choć parowarami zwykło się też nazywać garnki do gotowania na parze, to w niniejszym artykule zajmujemy się przede wszystkim urządzeniami elektrycznymi do gotowania na parze.

Jak gotować w parowarze
Jak gotować na parze w parowarze. Czyli co to jest parowar i przepisy na dania z parowaru!

Wracając więc do pytania zadanego w tytule…

Nie ma nic prostszego! Przygotowujemy produkty według tej zasady: myjemy, usuwamy niepotrzebne kości, skórkę czy liście. Najlepiej jest pokroić je na małe porcje. Wlewamy tyle wody do parowaru, ile zaleca producent. Układamy na tackach poszczególne produkty we właściwej kolejności. Na najniższych półkach umieścimy te, które wymagają najdłuższego gotowania, a na samej górze te, które gotują się najszybciej. Warto pamiętać, że jeśli w naszym sprzęcie do gotowania na parze półki ułożone są poziomo, to produkty z górnych półek będą przejmowały aromat produktów z półek dolnych.

ZOBACZ TAKŻE:
Gotuj dania w parowarze na zdrowej wodzie filtrowanej w dzbankach z filtrem wody… ->

Czas gotowania na parze

Ile trwa gotowanie na parze? Dla przykładu poniżej przedstawiamy czas gotowania na parze najpopularniejszych produktów:

  • 400 g brokułów ugotujemy już w 20 minut,
  • Małymi kawałkami z piersi kurczaka można się zajadać już po 15 minutach,
  • 600 g ziemniaków można podać na stół po 30 minutach, a
  • 4 świeże jabłka pokrojone w ćwiartki będą gotowe w ciągu 15 minut.

Teraz coś czego się nie spodziewałaś!

Co można gotować w parowarze?

Maszyna do gotowania na parze jest bardzo uniwersalna. Można w niej przyrządzać dania lekkostrawne a także mięso, ryby, owoce morza, warzywa, owoce, makarony, ryż, kasze czy jajka (choć do tego polecamy jajowary). Jednak to nie wszystko – w parowarze można też przygotować desery, na przykład budynie.

Nieźle, prawda? Ale to nie jedyne zalety parowaru…

Gotowanie w parowarze a kaloryczność potraw

Wspominaliśmy o tym, że produkty z parowaru są dietetyczne, to jest zawierają mniejszą ilość kalorii. Aby nie być gołosłownym, przedstawiamy następujące porównanie tego co można zrobić w parowarze:

  • W 100 g smażonej piersi kurczaka znajduje się aż 239 kcal, podczas gdy w tej samej ilości mięsa ugotowanego na parze – zaledwie 151 kcal,
  • 100 g łososia z parowaru zawiera 170 kcal, a smażonego – 356 kcal,
  • 100 g uparowanych ziemniaków to 77 kcal, a w postaci puree z masłem – 132 kcal.

Wiele osób zastanawia się, co lepiej kupić:

Parowar elektryczny czy garnek do gotowania na parze?

Jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma sprzętami? Przede wszystkim, parowar elektryczny pozwala na lepszą kontrolę gotowania, ponieważ poszczególne pojemniki są zwykle przezroczyste (choć oczywiście, jak wspomniano wcześniej, można też znaleźć szklane garnki do gotowania na parze). Urządzenie to zawiera też funkcje zabezpieczające przed spaleniem zarówno potraw, jak i samego sprzętu. Można zatem powiedzieć, że takie gotowanie na parze jest bardziej bezpieczne.

Dania z parowaru
Czy warto kupić parowa? Czyli potrawy, dania i przepisy na parowar

Przepisy na dania z parowaru

W parowarze można ugotować praktycznie cały obiad, łącznie z deserem. Już same tytuły przepisów na potrawy z parowaru brzmią obiecująco i działają na wyobraźnię:

  1. Ziemniaki czosnkowe,
  2. Pomidorowe pulpeciki rybne,
  3. Łosoś z mango i chili,
  4. Sojowe pulpety, czy jakże swojsko brzmiący
  5. Kurczak z marchewką i ryżem
  6. Ponad to kaszę, ryż, jajka, makaron i ryby.

Przyszła w końcu pora na przedstawienie producentów parowarów oraz porównanie cen. W końcu aby kupić dobry parowar trzeba najpierw dobrze wybrać:

ZOBACZ TAKŻE:
Gotować obiad 10h i oszczędzać energię? Z wolnowarem to łatwe… ->

Producenci i cena parowaru

Popularni producenci parowarów to między innymi marki Tefal, Zelmer, Philips, Morphy Richards, Amica, Hoffen i Clatronic. Za tani parowar można uznać urządzenie w granicach 60 złotych. Najdroższe to te gdzie cena sięga około 1000 złotych.

Nasze rankingi zawierają sprzęty i naczynia do gotowania na parze, które mają najlepsze opinie wśród użytkowników i cieszą się największą popularnością. Pozwalają też na szybkie sprawdzenie cen u sprzedawców.

Piszecie do nas z pytaniami o to co warto wybrać parowar czy szybkowar oraz parowar czy multicooker? Odpowiedzi na te pytania nie są proste więc zapraszamy do nas za jakiś czas – w kolejnych poradach udzielimy na nie odpowiedzi.

Parowary Philips Aktualna cena
Parowary Tefal Aktualna cena
Parowary Zelmer Aktualna cena

Sprawdź inne opinie i ceny:

6 opinie
  1. niedlaoka 10 months ago
    Reply

    Zastanawiam się nad kupnem parowaru, tylko jakiego rodzaju parowar wybrać klasyczny- na kuchenkę czy elektryczny….
    Jakiś sugestie?

    • Jaga 9 months ago
      Reply

      To zależy, czy jesteś z tych osób, które pilnują obiadu i rzadko coś przypalają, czy tak jak ja – co chwilę coś przypalasz. W elektrycznym parowarze możesz mieć większą kontrolę nad temperaturą itp.

    • katja 7 months ago
      Reply

      ja gotuję w parowarze philipiak i śmiało mogę polecić, obiad dla całej rodziny robie na jednym palniku, bo ma system wieżowy, dzięki temu mam mniej gadżetów w kuchni, a możliwości takie same razem z oszczędnością.

  2. siemka 8 months ago
    Reply

    A jaki parowar polecacie? Bo wybór jest ogromny i aż trudno coś wybrać samemu.

  3. Efa 8 months ago
    Reply

    Czy w parowarze można ugotować ziemniaki w mundurkach?

  4. GabryśkaJ 8 months ago
    Reply

    a ja to wszystko ogarniam swoim kohersenem mycook. od kiedy go mam przerzuciliśmy się na owiele zdrowsze jedzenie bo po prostu wychodzi szybciej i łatwiej niż tradycyjnymi sposobami

Dodaj opinię

Your email address will not be published.