Wolnowar, wolne gotowanie w niskiej temperaturze

Wolnowar jako slow cooker
Wolnowar jako garnek do powolnego gotowania
Czy wolnowar czyli urządzenie, w którym posiłek gotuje się 10 godzin, może oszczędzać czas i energię?

Choć wydaje się to mało prawdopodobne, to jednak wszystkie testy i opinie potwierdzają ten fakt.

Jak to możliwe?
Dowiesz się czytając TEN poradnik:

  1. Czym jest i do czego służy wolnowar?
  2. Jaki wolnowar wybrać i kupić?
  3. RANKING wolnowarów
  4. Gotowanie w niskiej temperaturze
  5. Jak gotować w wolnowarze?
  6. Przepisy na dania z wolnowaru
  7. Producenci i cena wolnowarów

Czym jest i do czego służy wolnowar?

Wolnowar (slow cooker) to elektryczne urządzenie AGD, które składa się z obudowy i wkładanego do środka garnka. Służy ono do przyrządzania posiłków jednogarnkowych, często nazywanych też z angielskiego „one pot”. Obróbka cieplna w tym urządzeniu polega na długim (trwającym nawet 10 godzin! To się nazywa prawdziwym wolnym gotowaniem) podgrzewaniu produktów w temperaturze poniżej 100°C.

Znamy już podstawy, powstaje więc pytanie:

Jaki wolnowar wybrać i kupić?

Na polskim rynku mamy wolnowary w formie stalowego garnka, który stawia się bezpośrednio na podstawie, lub też w postaci obudowy (najczęściej z tworzywa sztucznego), do której wkłada się garnek ceramiczny. Najmniejsze slow cockery mogą mieć pojemność około 3,5 litra, natomiast największe – nawet 6,5 litra. Do wyboru mamy też modele wolnowaru ze sterowaniem manualnym lub cyfrowym.

Ranking najpopularniejszych wolnowarów

Wolne gotowanie w niskiej temperaturze

Jakie zalety może mieć wolne gotowanie przez tak długi czas? Dzięki temu, że temperatura grzania nie przekracza 100°C (a ściślej, wynosi najczęściej 70 – 80°C), straty składników odżywczych, witamin i minerałów, są o wiele mniejsze niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania czy smażenia. Ponadto, obróbka cieplna w wolnowarze pozwala na zachowanie odpowiedniej soczystości i kruchości przyrządzanych składników.

Jak gotować w wolnowarze
Jak gotować w wolnowarze – Przepisy na dania z wolnowaru

Wszystko wydaje się na razie wyglądać obiecująco, ale…

Jak gotować w wolnowarze?

Dochodzimy tu do największego atutu slow cookera. Aby przyrządzić w nim danie, wystarczy po prostu włożyć do garnka umyte i pokrojone składniki, zamknąć szczelnie pokrywę, ustawić program i… zająć się swoimi sprawami, gdyż produktów ani nie trzeba doglądać, ani tym bardziej mieszać. Po określonym czasie urządzenie wyłącza się, a następnie przechodzi w tryb podgrzewania. Wolnowar to najlepszy garnek do powolnego gotowania w niskiej temperaturze.

ZOBACZ TAKŻE:
Pamiętaj aby dania w wolnowarze gotować na zdrowej wodzie z dzbanków z filtrem wody… ->

Oto kilka zasad, których należy przestrzegać podczas gotowania w wolnowarze:

  1. Większy kawałek mięsa trzeba ułożyć na środku, tak by nie dotykał boków.
  2. Mleko, kwaśną czy słodką śmietanę dodajemy na koniec, bo łatwo się warzą przy dłuższym gotowaniu.
  3. Warzywa najlepiej układać na dnie, gdyż gotują się dłużej niż mięso.
  4. Do dań z wolnowaru dodajemy więcej ziół i przypraw niż do tradycyjnie przyrządzanych potraw, gdyż długie gotowanie osłabia ich smak i zapach.

Prawda, że zasady nie wydają się trudne do zastosowania?

Możemy więc przejść teraz do najprzyjemniejszej części artykułu – jedzenia!

Wolnowary Crock-Pot Aktualna cena
Wolnowary Morphy-Richards Aktualna cena
Wolnowary Russell-Hobbs Aktualna cena

Potrawy w garnku ceramicznym

Zanim jednak zajmiemy się pysznościami, warto wspomnieć słowo o garnkach ceramicznych, do których bezpośrednio wkładamy produkty. Ceramika to materiał, dzięki któremu potrawy nie przywierają do powierzchni, a poza tym łatwo je umyć – większość z nich przystosowana jest nawet do mycia w zmywarce!

Jednak, co najlepsze, taki garnek można wyjąć z obudowy i od razu postawić na stole! To nie tylko piękna ozdoba; ceramika długo utrzymuje wysoką temperaturę.

A teraz obiecane…

Przepisy na dania z wolnowaru

Jeśli mowa o slow cookerze, najczęściej zadawane pytanie brzmi: „Jakie potrawy można w nim przyrządzać?”. Lista dań i produktów, jakie można przygotować za pomocą tego urządzenia jest długa, a my przedstawiamy kilka najlepszych.

Dania z Wolnowaru
Gotowanie w niskiej temperaturze – Bigos, szynka, golonka, rosół, kaczka, gołąbki, gulasz z wolnowaru!

W wolnowarze można przyrządzać następujące dania:

  • Wieprzowinę, wołowinę, kaczkę, kurczaka, szynkę
  • Zupy, na przykład rosół,
  • Dania wegetariańskie,
  • Bigos i leczo,
  • Gołąbki, gulasze, golonkę.

W księgarniach możemy też spotkać książki z przepisami na dania z wolnowaru.

Kolejne pytanie, które często się nasuwa, dotyczy poruszonego we wstępie zużycia prądu.

Zobaczmy więc!

Wolnowar to mniejsze zużycie prądu

Wbrew pozorom wolnowar nie zużywa dużo prądu. Najwięcej pobiera go w momencie podgrzewania do odpowiedniej temperatury. Po tym czasie tylko ją podtrzymuje. Wbudowany termostat pobiera prąd lub wyłącza zasilanie, zgodnie z zapotrzebowaniem. W utrzymywaniu odpowiedniej temperatury pomaga też materiał, z którego wykonane jest nasze urządzenie. Tak więc, całkowite zużycie prądu podczas powolnego gotowania w wolnowarze jest bardzo niskie.

Czym jeszcze może nas zaskoczyć wolnowar?

Poza oszczędnością prądu, pozwala także zaoszczędzić czas!

Wiele osób chwali sobie to urządzenie za możliwość zaoszczędzenia czasu. Dodają przy tym, że urządzenie pracuje często w nocy lub wtedy, gdy są w pracy. Nie trzeba w ogóle martwić się o mieszanie czy też o to, że potrawa się przypali! Jeśli do tego dodamy tę dogodność, że pokrojone produkty najprościej w świecie wkładamy do garnka i nie trzeba z nimi nic poza tym robić, oszczędność czasu wydaje się oczywista.

ZOBACZ TAKŻE:
Zdrowe obiady gotowane na parze w parowarze… ->

Przydatne funkcje

Wolnowar steruje się zwykle przy pomocy dwóch (low i high) lub trzech (low, high, medium) poziomów grzania. Można też ustawić w nim opóźniony start – nawet do 20 godzin! Urządzenie to może nam zapewnić funkcje gotowania, prażenia, duszenia, podsmażania, podgrzewania i saute. Do tego jest bardzo bezpieczny, dzięki czemu możemy włączyć je na noc czy też na czas, gdy jesteśmy w pracy.

A czy może być coś przyjemniejszego niż gorący, gotowy obiad po przyjściu do domu?

Jeśli do tego dodamy tę dogodność, że pokrojone produkty najprościej w świecie wkładamy do garnka i nie trzeba już z nimi nic robić, oszczędność czasu wydaje się już oczywista.

Producenci i cena wolnowarów

Popularni producenci wolnowarów to Crock – Pot, Russel Hobbs, Ambition Pure Line, Hoffen, Melissa, Cookworks, Cook Home. Tani slow cooker kupimy za mniej niż 100 złotych, natomiast najdroższy za około 700 złotych. Cena wolnowaru godna jest usług, które będzie wyświadczał w naszej kuchni.

Zmywarki do naczyń Bosch Aktualna cena

Które wolnowary cieszą się największą popularnością? Sprawdź nasze rankingi, które aktualizowane są codziennie! Do tego, ułatwiają porównanie cen produktów u wielu sprzedawców.

Wolne gotowanie w niskiej temperaturze staje się popularne i co ważne jest łatwe. Zacznij i Ty : )

Czekamy na Twoje opinie dotyczące wolnowarów jak i przepisy na dania, które możliwe są dzięki jego zastosowaniu.

Dostajemy wiele sygnałów, wskazujących, że macie dylematy związane z podjęciem decyzji wolnowar czy szybkowar oraz wolnowar czy multicooker… Postaramy się je rozwiązać przy okazji innych wpisów.

Także zaglądajcie do nas częściej : )

Koniecznie przeczytaj też o tym jak wybrać i kupić w 2017:

5 opinie
2017
  1. Kasia 5 months temu
    Odpowiedz

    Ostatnio widziałam w którymś programie z Magdą Gessler mięso – właśnie, trudno to nazwać gotowaniem – chyba raczej zaparzane w specjalnym piecu w ziemi (!) – owinięte oczywiście 🙂 Też trwało to kilkanaście godzin i podobno to najzdrowszy sposób przyrządzania mięsa. Zastanawiam się w takim razie, czy gotowanie w wolnowarze też jest takie zdrowe…

  2. NukamU 5 months temu
    Odpowiedz

    Czekałam i się doczekałam. Mam wolnowar z Biedronki i naprawdę super działa. Z początku bałam się zostawiać włączone urządzenie na prawie cały dzień bez dozoru, ale wszystko jest OK.

  3. Mikkala 4 months temu
    Odpowiedz

    Ostatnio widziałam gdzieś w necie przepisy na wolnowar i wcale tak długo nie wymagały czasu: godzina – półtorej, nawet z mięsem.

  4. Ewelina 4 months temu
    Odpowiedz

    Schab z wolnowaru nie ma sobie równych!:)

  5. Barnina 2 months temu
    Odpowiedz

    podobno biedronka ma mieć garnek na dania wolno gotowane ale nie jestem przekonana co do ich jakości. Macie jakieś doświadczenia? Dajcie proszę znać jakie są wasze opinie o tego typu garnkach z biedronki bo sama już nie wiem.

Wolnowar, wolne gotowanie w niskiej temperaturze opinie na 2017

Dodaj swój komentarz:

Leave a Reply

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.