Maszynka do mielenia mięsa

Maszynka do mielenia mięsa
Maszynka do mielenia mięsa
Chyba żaden sklepowy produkt nie jest w stanie zastąpić świeżo zmielonego mięsa, maku czy kawy. To wszystko (i o wiele więcej!) możemy mieć dzięki jednemu urządzeniu. Nowoczesna, elektryczna maszynka do mielenia mięsa, dzięki różnym sitkom i przystawkom, jest obecnie sprzętem wielofunkcyjnym, mającym już niewiele wspólnego z tradycyjnymi, żeliwnymi, obsługiwanymi ręcznie maszynkami. W niniejszym artykule poświęcamy jednak uwagę obu tym urządzeniom.

Sprawdź, do czego mogą Ci się przydać takie sprzęty!
Ale po kolei.

  1. Jak działa maszynka do mięsa?
  2. Jaką maszynkę do mięsa wybrać i kupić?
  3. RANKING maszynek do mięsa
  4. Mocowanie do blatu
  5. Sitko, noże i silnik w maszynce do mięsa
  6. Ile mięsa zmielimy w minutę?
  7. Cena maszynek do mielenia mięsa

Jak działa maszynka do mięsa?

Najważniejszym elementem maszynki do mięsa jest ślimacznica. Wprawiona w ruch obrotowy sprawia, że kawałki mięsa przesuwają się w kierunku noży, a następnie przeciskane są przez tarczę, sito z otworami o ostrych krawędziach. Dzięki takiemu mechanizmowi – jak pokażemy w dalszej części artykułu – uzyskamy nie tylko idealnie zmielone mięso, ale też starty ser czy poszatkowane warzywa.

Jaką maszynkę do mielenia mięsa wybrać i kupić?

Stojąc przed takim wyborem przede wszystkim musimy zdecydować, czy chcemy mieć maszynkę ręczną, czy też elektryczną. W ręcznej maszynce do mielenia mięsa ślimacznica wprawiana jest w ruch dzięki korbce. Ślimacznica w maszynce elektrycznej jest elementem mechanizmu napędzanego silnikiem z przekładniami. Maszynkę do mięsa możemy również kupić w zestawie, jako część wielofunkcyjnego robota kuchennego.

Ranking maszynek do mielenia mięsa

Obudowa

Dobra maszynka do mielenia mięsa to przede wszystkim sprzęt wykonany z solidnego materiału. W sklepach można spotkać maszynki z obudową:

  • Żeliwną,
  • Ze stali,
  • Z aluminium lub
  • Z plastiku.

Maszynki ręczne najczęściej wykonane są ze stali lub żeliwa i pokryte są warstwą ochronną, na przykład cyną lub chromem. Materiały stosowane do wyrobu obudowy w maszynkach elektrycznych to najczęściej aluminium lub plastik. Wynika to z faktu, iż sam mechanizm maszynki jest ciężki – i to on ma tu największe znaczenie. Elementy takie jak gardziel maszynki (otwór, do którego wkłada się surowce) i podajnik (skąd uzyskujemy zmielone produkty) zwykle wykonane są z metalu lub – trwalszej – stali.

Jak maszynka do mielenia mięsa, którą wybrać i kupić - Elektryzna a może ręczna
Jak maszynka do mielenia mięsa, którą wybrać i kupić – Elektryczna a może ręczna

Mocowanie do blatu

Elektryczne maszynki do mięsa wyposażone są w stabilną podstawę i stopki, które zapobiegają przesuwaniu się urządzenia podczas pracy. Maszynki ręczne wymagają natomiast przytwierdzenia do blatu. Na rynku znajdziemy modele do przykręcania, przyklejania lub zaciskania do blatu.

Części do maszynek do mięsa czyli sitko, noże i silnik

Najlepsze sitka i noże w maszynkach do mięsa wykonane są ze stali nierdzewnej. Warto sprawdzić, czy wybrany model zawiera elementy, które można myć w zmywarce. Oczywiście, nie są to jedyne wymienne części w maszynkach. Dodatkowe sitka, nasadki i przystawki sprawiają, że maszynka do mięsa jest urządzeniem wielofunkcyjnym.

Jakie funkcje może mieć nasza maszynka? Oto szybki przegląd:

  1. Mielenie mięsa,
  2. Szatkowanie mięsa,
  3. Mielenie maku,
  4. Szatkowanie warzyw,
  5. Tarcie sera,
  6. Mielenie rodzajów kawy,
  7. Wyciskanie soku.

Ponadto, maszynka taka może zawierać:

  1. Nadziewarkę do kiełbas,
  2. Przystawkę do makaronu, czy też
  3. Formę do ciastek.

Większość producentów umożliwia osobne dokupienie poszczególnych przystawek i akcesoriów.

Moc silnika elektrycznej maszynki do mielenia mięsa

Silniki w maszynkach do mięsa mogą osiągać moc od 250 do 2000 W. Im większa moc, tym dłużej dane urządzenie może pracować bez ryzyka przegrzania. Mimo, że zużycie energii takich urządzeń jest dość duże, korzystanie z nich nie będzie nas wiele kosztować: 5 minut pracy maszynki o mocy 500 W to koszt około 0,10 złotych.

Maszynka do mięsa z szatkownicą i do kiełbasy - Sprawdź sitka, noże i silnik!
Elektryczna maszynka do mięsa z szatkownicą i do kiełbasy – Sprawdź sitka, noże i silnik!

Ile mięsa zmielimy w minutę, czyli wydajność maszynki do mięsa

Nowoczesne maszynki do mielenia mięsa są bardzo wydajne. Dla przykładu, urządzenie o mocy 450 W zmieli w minutę aż 1,5 kg mięsa. Maszynka z silnikiem o mocy 2000 W mieli 3 kg mięsa na minutę!

Czy wiesz, że…

…istnieje maszynka (a właściwie maszyna) do mięsa o wiele mówiącej nazwie „wilk do mięsa”? To sprzęt stosowany w przemyśle gastronomicznym i, choć jego praca jest podobna do zwykłej maszynki, to jego gabaryty i moc są znacznie od niej większe.
Wróćmy jednak do „przemysłu domowego” i poznajmy producentów i ceny poszczególnych urządzeń.

Producenci i cena maszynek do mięsa

Wśród popularnych producentów maszynek do mięsa znajdują się między innymi Zelmer (oraz jego bijąca rekordy popularności „Diana”), Bosch, Philips, Kenwood, Hoffen, Wilk i Tefal. Ręczna, żeliwna maszynka do mielenia mięsa kosztuje od 30 do 70 złotych. Cena elektrycznych maszynek do mielenia mięsa zaczyna się od kwoty 150 złotych, a najdroższe modele tego typu kosztują około 1000 złotych. Cena gastronomicznego wilka do mięsa może sięgać nawet kilkunastu tysięcy złotych.

Maszynki do mielenia mięsa Bosch Aktualna cena
Maszynki do mielenia mięsa Gorenje Aktualna cena
Maszynki do mielenia mięsa Kenwood Aktualna cena
Maszynki do mielenia mięsa Zelmer Aktualna cena

Sprawdź inne opinie i ceny:

3 opinie
  1. Mirosława 5 months ago
    Reply

    Nie wiem, czy to dobre miejsce na to pytanie, ale czy ktoś się może orientuje, czy do maszynki Zelmer łatwo można dostać części zamienne? Pytam, bo z inną maszynką miałam straszny kłopot, a sprzedawca w sklepie wiadomo, co odpowie…

  2. Lidijka 1 month ago
    Reply

    Wg mnie taka maszynka to podstawa, zwłaszcza jak ma się dzieci. Zupełnie inaczej pachną smażone mielone z mięsa z pudełka, a inaczej takie, kiedy mięso się mieli samemu. I przy okazji przypomniał mi się przysmak, jaki robiliśmy kiedyś w domu (tak, tak, wiem, tłuste i kaloryczne, ale!). Mieliśmy maszynkę – taki młynek do mielenia mięsa ręczny. I do niego wrzucało się wędzony boczek i cebulę. Do tego pieprz i sól i mamy jedną z najlepszych rzeczy na świecie:P

  3. sitkonielubna 1 month ago
    Reply

    Czy w tych nowoczesnych maszynkach łatwo się czyści sitko? Mam traumę, bo pamiętam, jak mama kazała mi czyścić takie sitko zapałką, a to draństwo nie chciało się nigdy całkowicie odczepić 😀

Dodaj opinię

Your email address will not be published.