Prodiż elektryczny

Jaki prodiż elektryczny do pieczenia
Jaki prodiż elektryczny do pieczenia
Brak piekarnika w kuchni nie musi oznaczać rezygnacji z pieczenia ciast, mięs czy pasztetów. Jego świetnym zamiennikiem jest prodiż elektryczny.

Prodiż: w jakiej piecze temperaturze? Co można w nim przyrządzić? I dlaczego tak ważny jest w jego przypadku kabel?

Tego wszystkiego można się dowiedzieć z niniejszego artykułu.

Zaczynamy!

  1. Czym jest prodiż elektryczny?
  2. Jaki prodiż elektryczny wybrać i kupić?
  3. RANKING prodiży elektrycznych
  4. Pieczenie w prodiżu
  5. Przepisy na dania z prodiża
  6. Garnek i prodiż w jednym
  7. Kabel do prodiża
  8. Producenci i ceny prodiży

Czym jest prodiż elektryczny?

Prodiż elektryczny do pieczenia (minipiekarnik) to urządzenie elektryczne wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Składa się z części głównej, mieszczącej potrawę, oraz pokrywy z grzałką. W niektórych modelach dolna część również zawiera grzałkę, co pozwala na uzyskanie bardziej równomiernego rozprowadzenia ciepła. W pokrywie znajduje się szybka, przez którą możemy sprawdzić stopień wypieczenia potrawy, a także otwory, przez które odprowadzany jest nadmiar pary.

Jaki prodiż elektryczny wybrać i kupić?

Obecnie na rynku dostępne są prodiże prostokątne, okrągłe, owalne i podłużne. W przypadku okrągłych prodiży średnica urządzeń wynosi około 30 cm. Modele owalne i prostokątne mają około 40 cm długości. Wysokość tego rodzaju sprzętów sięga 20 cm, a ich pojemność waha się w granicach 2 – 4 litrów. Wystarcza to w zupełności na upieczenie niemal każdego ciasta.

Ranking prodiży elektrycznych

Pieczenie w prodiżu

…choć oczywiście w prodiżu przyrządzimy nie tylko ciasto. To – dość niepozorne – urządzenie pozwala również na upieczenia mięsa, przyrządzenie pizzy, zapiekanki i pasztetu, a nawet na odświeżenie czerstwego pieczywa. Niektóre prodiże są też wyposażone w specjalną podstawkę do podgrzewania. To rodzaj pojemnika, do którego wkłada się potrawę, a następnie ustawia wewnątrz urządzenia.

Prodiż elektryczny do pieczenia i gotowania
Prodiż elektryczny do pieczenia i gotowania – Prostokątny, podłużny, ze stali nierdzewnej? Jaki wybrać?

Zanim włączymy prodiż, jego wewnętrzne ścianki musimy wysmarować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Można też spotkać modele, których wnętrze pokryte jest powłoką teflonową. Pieczenie mięs w prodiżu będzie wymagało od nas podlewania ich wodą czy tłuszczem, a co za tym idzie – otwierania pokrywy. Jeśli pieczemy ciasto, lepiej kontrolować jego stopień wypieczenia przez wspomnianą szybkę.

ZOBACZ TAKŻE:
Wodę do podlewania potraw w prodiżu polecamy czerpać z dzbanków z filtrem… ->

A oto garść pomysłów na dana i potrawy z prodiża.

Przepisy na dania z prodiża

Obecnie w Internecie znajdziemy wiele przepisów, które powstały głównie z myślą o przyrządzaniu potraw w prodiżu elektrycznym. Warto też wiedzieć, że jeśli w domu mamy starsze przepisy, powiedzmy z lat osiemdziesiątych, prawdopodobnie większość z nich wyjdzie w prodiżu elektrycznym wyśmienicie. W tym czasie bowiem nie było chyba gospodarstwa domowego, w którym nie królowałoby to urządzenie.

Przepisy na dania z prodiża - Ciasta, potrawy.
Przepisy na dania z prodiża – Ciasta, potrawy, pizza, schab, sernik, kurczak, ziemniaki, karkówka!

Co więc można upiec w prodiżu?

  1. Schab,
  2. Kurczaka (udka, piersi),
  3. Ziemniaki,
  4. Karkówkę,
  5. Chleb, a także
  6. Sernik,
  7. Szarlotkę,
  8. Babkę,
  9. Biszkopt,
  10. Drożdżówkę i
  11. „Zebrę”.

Moc i temperatura w prodiżu

Moc grzałki znajdującej się w pokrywie prodiża wynosi zwykle 400 – 650 W. Jeśli urządzenie jest wyposażone w drugą, dolną grzałkę, jej moc będzie o połowę mniejsza. Prodiż nie daje możliwości regulacji temperatury. Nagrzewa się do około 200 – 220ºC i utrzymuje taką temperaturę przez cały czas pieczenia.

Dodatkowe funkcje

Choć prodiż wydaje się stosunkowo prostym urządzeniem, warto wiedzieć, że może być wyposażony w wiele praktycznych funkcji.

Jakie to funkcje?

  1. Termoobieg,
  2. Rożen,
  3. Ruszt,
  4. Blacha.

A ponadto sygnały dźwiękowe i lampki kontrolne informujące o zakończonej pracy.

Garnek i prodiż w jednym

Osoby ceniące rozwiązania typu „dwa w jednym” z pewnością zainteresuje urządzenie, które może działać zarówno jako prodiż, jak i jako garnek do gotowania na kuchence elektrycznej, ceramicznej czy gazowej. W takim garnku można nie tylko przyrządzić wszystkie wspomniane powyżej potrawy, ale także gotować, smażyć i rozmrażać.

ZOBACZ TAKŻE:
Gotowanie na parze w parowarze oraz wolne gotowanie w wolnowarze

Kabel do prodiża

Prodiże nierzadko sprzedawane są bez kabla (sznura), dlatego warto zawsze o to dopytać. Cena takiego kabla do prodiża nie przekracza 30 złotych.

Jak dbać o prodiż?

Prodiż to urządzenie, które nie wymaga stosowania szczególnych metod konserwacji czy czyszczenia. Jednak, jeśli chcemy, by długo nam służył, trzeba o niego dbać.

W jaki sposób?
Oto kilka porad:

  1. Nie stawiaj nagrzanego prodiża w przeciągu.
  2. Jeśli ciasto przyklei się do dna, należy od spodu owinąć prodiż mokrą ściereczką, a następnie delikatnie wyjąć placek.
  3. Po użyciu urządzenie trzeba dokładnie je umyć. Jeśli zbierze się na nim dużo brudu, trudno będzie je potem wyczyścić.
  4. Prodiż można czyścić drobnoziarnistym papierem ściernym, płótnem ściernym, a także sodą, solą i octem.
  5. Prodiż włącza się wtedy, gdy potrawa jest już w środku.

Wiemy już wszystko to, co najważniejsze. Przyszła więc pora na przyjrzenie się konkretnym modelom prodiżu. Zachęcamy do przejrzenia rankingów. Zawierają listę najpopularniejszych produktów oraz umożliwiają łatwe i szybkie porównanie cen.

Producenci i cena prodiży elektrycznych

Producenci prodiży, którzy cieszą się największą popularnością na polskim rynku, to Prumel, Tefal i Eta. Tani prodiż można kupić już za 150 złotych. Najdroższy stanowi wydatek rzędu 400 złotych. Cena warta jest tego produktu.

Koniecznie przeczytaj też o tym jak wybrać i kupić w 2017:

4 opinie
2017
  1. Nutella 5 months temu
    Odpowiedz

    Pamiętam, w domu mieliśmy kiedyś tylko prodiż – piekarnik coś zawsze szwankował i Mama używała go do wszystkiego – do pieczenia ciasta, mięsa, a nawet – ciekawe, czy ktoś to pamięta i w ogóle zna – gotowania siary 😛

  2. dedodo 4 months temu
    Odpowiedz

    Czy ktoś może powiedzieć, jakie są różnice, prodiż a halogen oven? Co lepiej kupić?

  3. Migdala 3 months temu
    Odpowiedz

    Wydaje mi się, Dedodo, że halogen ma więcej funkcji, no i dzięki temu, że jest przezroczysty, można kontrolować rozwój sytuacji:P

  4. Mukka 2 months temu
    Odpowiedz

    Ej Migdala, ale prodiż chyba też może być szklany?Czy to już wtedy jest halogen, bo nie ogarniam:O

Prodiż elektryczny opinie na 2017

Dodaj swój komentarz:

Leave a Reply

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.